Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών αποτελεί μια όχι σπάνια πλην όμως σύνθετη διαταραχή που απασχολεί ένα μεγάλο μέρος του γυναικείου πληθυσμού κυρίως της αναπαραγωγικής ηλικίας.
Μεταξύ άλλων, περιβαλλοντικοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου της διατροφής και του τρόπου ζωής, διαφοροποιούν και μεταβάλλουν την εκδήλωση του συνδρόμου.
Λίγα λόγια για την εικόνα του συνδρόμου.
Οι πολυκυστικές ωοθήκες αποτελούν ένα νοσολογικό σύνδρομο γιατί η κλινική εικόνα της νόσου μπορεί να εκδηλώνεται με διαφορετικούς τρόπους στις ασθενείς. Θεωρείται ενδοκρινολογική νόσος και μάλιστα η συνηθέστερη στις γυναίκες. Συνοδεύεται από ορμονικές διαταραχές όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη και ο υπεργοναδισμός δηλαδή αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα. Είναι όλο και συχνότερο στις νεαρές γυναίκες με επιπτώσεις στη μεταβολική, αναπαραγωγική και ψυχική τους υγεία. Κυρίως, εμφανίζεται στην εφηβική ηλικία με την έναρξη της εμμήνου ρύσεως.
Μερικά συχνά κλινικά συμπτώματα είναι η τριχοφυΐα, η ακμή, πιθανή υπογονιμότητα, οι διαταραχές της έμμηνου ρύσης και σπανιότερα η αλωπεκία. Μετά τον τοκετό φαίνεται να βελτιώνεται το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι γυναίκες με το σύνδρομο δεν είναι απαραίτητα υπέρβαρες, αλλά αυτό συνδέεται στενά με την εμφάνιση κοιλιακής παχυσαρκίας και αντίστασης στην ινσουλίνη καθώς και με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου.
Λόγω του γεγονότος ότι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών επηρεάζει το μεταβολισμό των υδατανθράκων αλλά και των λιπιδίων οι διατροφικές παρεμβάσεις και η συνεργασία διαφόρων ειδικοτήτων μεταξύ άλλων και του διαιτολόγου/διατροφολόγου θεωρείται απαραίτητη τόσο για τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους όσο και της καλύτερης ρύθμισης του σακχάρου.
Λίγα λόγια περί διατροφικών παρεμβάσεων.
Μια μικρή έως μέτρια απώλεια βάρους 5-10% έναντι του αρχικού, με τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει τις εκδηλώσεις του συνδρόμου. Δεν έχει σημασία με ποιο διατροφικό πρότυπο θα επιτευχθεί ο στόχος της απώλειας βάρους. Αυτό ορίζεται ανάλογα με τις προσωπικές προτιμήσεις, τον πολιτισμό, τις συνήθειες και τις μεταβολικές ανάγκες των ατόμων σε συνεργασία με τον ειδικό διατροφολόγο.
Αρχικά, μικρά και συχνά γεύματα ημερησίως και κατανεμημένος υδατάνθρακας καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας ρυθμίζουν στο βέλτιστο το ισοζύγιο της γλυκόζης στο αίμα και παράλληλα την παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας.
Έρευνες έχουν δείξει ότι η χορήγηση ισοφλαβονών σόγιας επί 12 εβδομάδες βελτίωσε την ινσουλινοαντίσταση, τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και τους δείκτες του οξειδωτικού stress.
Το πράσινο τσάι μπορεί να φανεί αποτελεσματικό στη διαχείριση του σωματικού βάρους.
Η ινοσιτόλη (ουσία που περιέχεται σε μεγάλες συγκεντρώσεις για παράδειγμα στα πορτοκάλια) βελτιώνει τη λειτουργία των ωοθηκών και το μεταβολισμό σε ασθενείς με πολυκυστικές ωοθήκες.
Με την ακολούθηση ενός ισορροπημένου διαιτητικού προτύπου σε συνεργασία με τους ειδικούς, προκύπτει σημαντική απώλεια βάρους και ευεργετική επίδραση στο λιπιδαιμικό προφίλ και στην αντίσταση στην ινσουλίνη, με μειώση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης HbA1c απο 0,5 έως 1,5%. Σίγουρη ευεργετική δράση προσφέρει η υψηλή πρόσληψη Ω3 λιπαρών οξέων (αβοκάντο, λιπαρά ψάρια, ελαιόλαδο, ξηροί καρποί).
Σε κάθε περίπτωση πρέπει πάντοτε να συμβουλεύεστε πρώτα το γιατρό και το διαιτολόγο σας να συζητάτε μαζί του και να ενημερώνεστε για τις παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν τόσο τα συμπτώματα αλλά και την ποιότητα της ζωής σας.
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ
ΔΕΛΛΑΠΟΡΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
Επιστημονικός συνεργάτης Galatis med